Waarom is iets wegdoen zo moeilijk?
Erna Joan
Professional organizer
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Afscheid nemen van goede spullen is moeilijk. Zelfs als die spullen al 10 jaar onaangeraakt ergens staan.

Je wilt graag van de zolder een hobby- of logeerkamer maken. Maar dan moet er eerst flink opgeruimd worden. De zolder staat vol met spullen en dozen. Om ruimte te maken moéten er spullen weg. Je verstand zegt dat ook: om je doel te bereiken, moet je afscheid nemen van sommige dingen. Alleen, je gevoel spreekt dat tegen.

Dit weggooien is zonde.
Misschien kan ik hier nog wel iets mee in de woonkamer.
Met deze knuffel heeft Lotte zo leuk gespeeld vroeger. Leuk voor later, voor haar eigen kinderen.


Weet je hoe we dit noemen, dit getwijfel? Het endowment-effect.
In ons brein weegt het verlies van iets dat we al hebben zwaarder dan het krijgen van iets nieuws. Dingen die we bezitten waarderen we meer dan de dingen die we niet bezitten, zelfs als de nieuwe situatie ons meer waarde kan geven.

Zeker tijdens het opruimen kan het endowment-effect optreden. We willen graag houden wat we hebben. Het idee om dingen weg te gooien voelt als een groot verlies. Al weten we best dat het een goed idee is spullen weg te doen, want er ontstaat meer ruimte in huis en meer rust in je hoofd. Maar je gevoel zegt iets anders.

Een stemmetje in je hoofd zegt dat je dit misschien later nog kan gebruiken.

Weggooien is moeilijk als een stemmetje in je hoofd je redenen geeft waarom spullen niet weg mogen. Hoe krijg je dan toch die zolder opgeruimd om er een leuke kamer van te maken?

Opruimen is loslaten en er blij van worden.

Vertel jezelf dat je bij het opruimen zeker mag voelen dat het moeilijk is dingen los te laten. Afscheid nemen is altijd zwaar, ook afscheid nemen van spullen. Dat geeft niks, emoties horen erbij. Voel de emotie, maar handel er niet naar. Je wilt (of moet) opruimen, je hebt een reden daartoe, dus er moeten spullen weg.

Hoe je bepaalt welke spullen écht weg kunnen en welke je nog mag bewaren lees je in mijn gratis e-book 12 inspirerende vragen tijdens het opruimen. Aan de hand van de vragen wordt het een stuk makkelijker om te beoordelen welke spullen echt belangrijk voor je zijn.
Dat helpt je bij het maken van keuzes tussen wat mag blijven en wat weg kan.

download hier het gratis e-book

Ik heb nog een extra tip voor je:
Vraag iemand om mee te helpen. Dat is niet alleen gezellig, maar diegene kan jou ook helpen te focussen op de spullen die je nu gebruikt. Samen sta je sterker!
En beloon jezelf met een schouderklopje of een cadeautje als de klus klaar is. Opruimen is soms best moeilijk.
You did it!

vraag hier gratis mijn e-book "12 inspirerende vragen bij het opruimen" aan:

Ik houd ook niet van spam, dus zal je e-mail adres niet misbruiken!